Direktlänk till inlägg 14 september 2008

Vikingar

Av joakim - 14 september 2008 11:16

Våra nordiska förfäder


Viking är ett ord av omtvistat ursprung. Det kan från början ha betytt "man från Viken" (d.v.s. kusterna kring Oslofjorden). Ordets förekomst i tidiga engelska texter (kring 800 e.Kr.) med den allmänna betydelsen "sjörövare", utan speciell syftning på sådana från Norge, har gjort att man försökt knyta an det till det anglosaxiska wic i betydelsen härläger. Det skulle då åsyfta en krigare från ett av de permanenta härlägren (jämför Trelleborg i Danmark) som vikingarna upprättade. Ett mer fantasifullt tolkningsförslag är "man som med sitt skepp döljer sig eller seglar in i vikar". Ett besläktat ord med betydelsen vikingafärd finner vi i uttryck som "fara i viking", "i västerviking". Se vidare under vikingatiden.

Vikingatiden (rörande etymologin, se viking), järnålderns slutfas och den förhistoriska tidens sista period i Norden, 800-1050 e.Kr Den kännetecknas av stark intensifierad handels- och plundringsföretag, delvis av helt olika karaktärer, utgående från Sveariket, Danmark och Norge.

Redan under den föregående perioden, vendeltiden 550-800 e.Kr., hade Sveariket upptagit långväga handelsförbindelser, främst i östlig och sydlig riktning, och en rad handelskolonier grundlades i bl. a. Baltikum: Seeburg (nutida Grobin i Estland), Apuole, Truso (nutida Elbing i det tidigare Westpreussen) etc. Dessa starkt befästa anläggningar har varit mellanled mellan den stora handelsplatsen Helgö i Mälaren och fjärran belägna marknader. Omkring år 800 flyttades handelsplatsen till Björkö och staden Birka grundlades.

Samtidigt började handelsföretagen i öster bli alltmer regelbundna och inriktade sig nu främst på kalifatet i Bagdad och det eftertraktade silvret. Handelsfärderna gick längs de stora floderna, främst Volga och Dnjepr, ner till Kaspiska och Svarta haven, och på många platser grundlade nordborna, i krönikorna omtalade som "rus", kolonier, där bl.a fynd från tusentals gravhögar, sopki, vittnar om en rent nordisk bosättning. Till de viktigaste av dessa hör Staraja Ladoga, Holmgård (nutida Novgorod), Smolensk och möjligen delar av Kievriket. Handelsvaror som pälsverk, slavar, vapen, vax, honung och valrosständer byttes i arabvärlden mot silver i form av mynt, smycken och även obearbetade barrar.

Rika silverskatter i Sverige visar intensiteten i denna handel, och särskilt Gotland framträder som en betydande redarstat med ett uppenbarligen alldeles speciellt handelspolitiskt förhållande till Sveariket. Enbart på Gotland har påträffats omkring 600 silverskatter, den största med en vikt på över 7 kg, och antalet silvermynt som upptagits på ön är över 120 000, medan man i det övriga Sverige påträffat 50 000 silvermynt.

Silverskatterna på Gotland är koncentrerade till tre perioder, 940-60, omkring år 1000 samt 1050-60, och detta avspeglar sannolikt orostider, möjligen angrepp av piratflottor. Handeln med arabvärlden avtog successivt under 900-talet, bl.a på grund av uppträdandet av fientliga folkstammar i Sydryssland, exempelvis kazarerna, samtidigt som kontakterna med Central- och Västeuropa ökade. Nordbornas företag i österled beskrivs framför allt i Nestorskrönikan, men även arabiska reseberättelser ger oss viktig information om vikingarna i öster, bl.a Ibn Fadlans och Ibn Khordabehs skildringar.

Danskarnas och norrmännens aktiviteter i västerled var i huvudsak plundrings- och kolonisationsföretag, även om rika handelsplatser som Hedeby i Danmark och Skiringsal (nutida Kaupang) i Norge vittnar om en betydande handel med framför allt Västeuropa.

Orsakerna var möjligen överbefolkning och ett växande behov av "landnam", d.v.s upprättande av kolonier med ny mark att odla, men de tidigaste företagen har varit rena piratanfall på oskyddade kustavsnitt i Västeuropa.

De grundgående, snabba nordiska skeppen var avgörande för nordbornas framgångar. Dessa klinkbyggda farkoster, med mycket god lastförmåga, kunde vid ett överraskningsanfall dras upp på vilken strand som helst, och med hjälp av de medförda hästarna nåddes önskade mål inåt landet på kort tid. Innan befolkningen hunnit samla sig till försvar var vikingflottan långt ute till havs igen. Först när de västeuropeiska länderna byggt upp ett varnings- och kustförsvarssystem och framför allt skaffat sig flottor, som kunde möta anfallen redan ute till havs, rycktes grunden för vikingarnas framgångar undan, och detta är orsaken till att vikingatågen och därmed vikingatiden tog slut i Norden vid mitten av 1000-talet.

I västerled anföll nordborna 795 Orkneyöarna och Hebriderna, där sedemera basstationer upprättades för de kommande anfallen. År 812 intog norrmännen stora delar av Irland, och Dublin blev under lång tid deras huvudsäte på ön. Hela 900-talet var en blodig kamp mellan norrmän och irländare på ön, och först år 1014 lyckades man kasta av sig det nordiska oket i och med det berömda slaget vid Clontarf, där nationshjälten Brian Boru stupade.

Danskarnas angrepp mot Västeuropa inleddes 793, då en vikingaflotta anföll ön Lindisfarne (Holy Island). Den första stora invasionen inföll 866, då man lade under sig stora delar av Sydengland. År 878 försökte man införliva även Wessex i det danska området, men vikingarna blev slagna av Alfred den store. Danskarna tillförsäkrade sig dock den s.k "Danelagen", d.v.s Northumberland, Ostangeln, halva Mercia och ett stycke av Essex. Dessa områden förlorades efterhand.

År 991 trängde den norske Olav Tryggvason in i Themsen och utkrävde den första av de s.k Danagälderna, och 1013 anlände Sven Tveskägg med en stor vikingaflotta och erkändes som konung över hela England. Vid hans död år 1017 övertogs riket av sonen Knut och kom med tiden att delas av dennes söner.

Den intensiva nordiska bosättningen i England kan fortfarande spåras, bl.a i ortnamnen: alla som ändas på -by och -thorp är av danskt ursprung. Av stor betydelse för vår kunskap om dessa bosättningar är Domesday Book från 1086, en jordebok med ortnamnsangivelser. Förvånande är det ringa antalet vikingagravar på de brittiska öarna, vilket visar att nordborna tidigt har upptagit kristendomen och kommit att begravas på kyrkogårdarna.

Frankerriket drabbades för första gången av vikingarna år 841, då en flotta seglade uppför Seine och brände Rouen. Efter en serie smärre anfall de följande åren kunde Ragnar Lodbrok 845 tränga ända fram till Paris, och stora silvergärder utbetalades. Sådana härjningar pågick till år 900, då vikingahövdingen Rollo eller Rolf slöt fred med frankerkungen Karl den enfaldige och lovade vakta landet mot att nordborna erhöll Normandie.

Till de mest imponerande företagen under vikingatiden hör seglatserna till Island, Grönland (från 982) och Nord-Amerika, som vi känner genom Landnámabók, Íslendinga bók och Erik Rödes saga. De grönländska vikingarna gjorde regelbundna resor till Nordamerikas östkust, se Vinland.

Vendeltiden, järnåldersperiod i Sverige, 550-800 e.Kr., vilken har fått sitt namn efter ett båtgravfält vid Vendels kyrka i Uppland. Tiden kännetecknas av den allt fastare riksbildningen i Mälardalen, i Sveriket, som börjat växa fram redan under den föregående period, folkvandringstid (400-550). De praktfulla krigargravarna vittnar om stormän och kungsgårdar. I båtgravarna vid Vendel liksom även vid Valsgärde, Tuna och Ultuna har krigarna gravlagts med hjälmar, svärd, sköldar och ett praktfullt inventarium av inhemska och importerade lyxvaror, vittnar om utvidgade internationella kontakter. Detta understryks av den nyligen påträffade handelsplatsen Helgö i Mälaren, också den från vendeltiden, med fynd av importvaror från Irland i väster till Bortre Indien i öster.

Under samma period grundades även en rad handelsstationer, framför allt i Baltikum, exempelvis Seeburg, det nutida Grobin, i Estland. Dessa kolonier förebådade vikingatidens handelsfärder i österled och utgjorde en förutsättning för dessa. Ett exempel på internationella kontakter västerut är den praktfulla båtgraven vid Sutton Hoo på Englands östkust; den visar stora överensstämmelser med båtgravarna i Mälardalen, och den döde krigarens livvapen är tillverkade i Sveariket.

Under vendeltiden utvecklades i Norden den germanska djurornamentiken som kanske är den mest utsökta av våra förhistoriska konstarter, och även guldsmedstekniken nådde sin fulländning med bl.a storartade cloissonéarbeten. Den gotländska bildstenskonsten blomstrade och nådde sin fulländning under yngre vendeltiden.

Under Vendeltiden stärktes svearikets ställning, och det var egentligen endast Skåne, Halland och Blekinge som inte föll under Mälardalens överhöghet. I Uppland och Södermanland begrovs kungar och stormän framför allt i båtgravar, där ingeting fattades krigaren i livet efter detta: hjälm, sköld, svärd, häst, mat och dryck och annan utrustning.

Landets mest betydande båtgravfält har undersökts vid Valsgärde och Vendel i Uppland, och den storartade djurornamentiken på fyndmaterialet visar intensiva kontakter med germanerna på kontinenten liksom med de många kungadömena i England.

I Mälardalen inrättades vår första stora handelsplats, Helgö, vars fyndmaterial vittnar om handelskontakter med bl.a Irland, östra medelhavsområdet och till och med Indien. I östra Balticum anlades en rad befästa handelsstationer för handelsfärder i österled, bl.a Apole vid Grobin och Truso vid Elbing

I början av vikingatiden (800-1050 e.Kr.) Överfördes den centraliserade handeln i sveariket till Birka på Björkö, samtidigt som handelskontakterna med kalifatet i Orienten intensifierdes på de ryska floderna. Formliga städer växte fram längs vägen, och stora nordiska kolonier har undersökts vid Staraja Ladoga, Novgorod (Holmgård) och Smolensk. Via dessa handelsvägar kom silver i stora mängder till sveariket, både som mynt, som smycken och som råvara.

Antalet betydande silverskatter i Sverige är över 2000, varav mer än hälften är framtagna på Gotland, och öns betydelse för sjöfarten åt svearna är påfallande. Av de många gravformerna från vikingatiden dominerar i Mellansverige de låga höggravarna, medan Sydsveriges gravfält vanligen är markerade med resta stenar eller skeppssättningar.

Domarringar förekommer på flera håll i landet, och ett fåtal monumentala skeppssättningar är tidstypiska, som t.ex Kåsebergaskeppet i Skåne och skeppen vid Skee i Bohuslän. I framförallt Birka kan den s.k kammargraven i skiftesverk knytas huvudsakligen till en handelsöverklass.

Om bebyggelsens täthet i Uppland under vikingatiden vittnar Riksatikvarieämbetes fornminnesinventering, där landskapet uppvisar över 100 000 registrerade fasta fornlämningar från yngre järnåldern. Mälardalen har också det största antalet runstenar i landet, de flesta resta under 1000-talet.

Vinland, vikingarnas benämning på New foundland på Nordamerikas östkust, som enligt sagorna regelbundet besöktes av de på Grönland bosatta nordborna. Enligt Erik Rödes saga [Erik Röde, död c:a 1000 f.Kr., norsk viking. Enligt Erik Rödes saga, skriven c:a 1200, blev han förklarad fredlös på Island. Han seglade då västerut och upptäckte Grönland 982. Eriks son Leif Eriksson skall ha gjort en resa till Vinland, d.v.s den nordamerikanska kontinenten.] och Snorres Heimskringla skulle Leif Eriksson ha upptäckt Vinland år 1000 och ha bott där tillsammans med 35 man under ett år.

Förmodligen har behovet av timmer till de grönländska kolonierna varit en av huvudorsakerna till dessa resor, och andra resmål har varit Markland (skogland) och Helluland (stenland).

Vinland betyder möjligen gräsland eller äng. Markland motsvara nog Labradorkusten, medan Helluland torde utgöra nuvarande Baffinön.

Nordbornas besök i dessa avlägsna trakter är i dag ställda utom all tvivel, och 1960 undersöktes de första bebyggelseresterna efter deras kortvariga bosättningar. Redan 1932 påträffades på Sandnesboplatsen i Vesterbygden på Grönland en pilspets av en på Grönland okänd flintart, som måste ha importerats från Vinland och de där levande indianerna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av joakim - 14 september 2008 11:21

OM VIKINGARNAS NAVIGATION Materialet för denna text har jag samlat ihop från olika håll, mest från Internet. Den vidlyftigaste källan har varit James Enterlines textsamling, som baserar sig på några diskussionsforum med solskivan som ämne. Internet ä...

Av joakim - 14 september 2008 11:21

Vikingatiden är namnet på järnålderns sista period, ca 790-1100 e.Kr. Det är ett nordiskt begrepp för vad som i andra länder kallas sen järnålder eller tidig medeltid, men används också i brittisk och irländsk historieskrivning. Skandinaviens befolkn...

Av joakim - 14 september 2008 11:19

VIKING Nordisk sjökrigare eller sjörövare under vikingatiden. Ordets etymologi är oklar; vanligen sätts den i samband med vik, och har då förklarats härröra från sjörövares benägenhet att lura i vikar, eller med "Viken", dvs. bygden kring inre Skager...

Av joakim - 14 september 2008 11:15

ditt inlägg

Av joakim - 14 september 2008 11:09

Ymer dör och världen föds Först fanns ingenting, bara ett stort hål. Från norr blåste isande kalla vindar och från syd glödande hetta. I det mörka hålet bodde jätten Ymer och hans ko. Varje dag drack sig Ymer mätt av kons mjölk. Kon hette Audumbla. E...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards